Specialisté na venkovní sprchy
Doprava zdarma
Garance nejlepší ceny
Zákaznický servis 775 010 189

Může venkovní sprcha z nerezové oceli rezavět?

Může venkovní sprcha z nerezové oceli rezavět?Pro venkovní sprchy není lepší materiál, než nerezová ocel. Je odolná vůči nečistotám, rozmarům počasí a také UV záření. 

Co je vlastně nerezová ocel? Nerezová ocel je slitinou několika kovů, kde hrají významnou roli chrom, nikl a molybden.  Na povrchu nerezové oceli se nachází tzv. pasivní vrstva, která vzniká reakcí vzdušného kyslíku s atomy chromu a vzniká tak oxid chromitý, který zabraňuje oxidaci s obsahem železa. Tuto pasivní vrstvu můžou narušit vlivy okolního prostředí a může dojít ke korozi. Cílem je proto udržet vrstvu oxidu chromu na nerezové oceli neporušenou, aby kyslík nemohl oxidovat se železem, a tak nevznikla načervenalá rez. Rez na nerezové oceli má téměř výhradně jen estetický dopad a neohrožuje funkčnost daného produktu.

Náchylnost k oxidaci je silně dána typem nerezové oceli. Pro venkovní použití se používá ocel AISI 304/V2A (je o něco náchylnější k oxidaci) a vysoce kvalitní nerezová ocel AISI316/V4A, která je odolná i vůči slané vodě a oxiduje méně často.

Nerezová ocel je leštitelná, odolná vůči vápníku, soli a chlóru, je antibakteriální, trvanlivá a zaručeně bezolovnatá, a tudíž zdravotně nezávadná. (Další informace o nerezové oceli a jeho vhodnosti pro výrobu venkovních sprch naleznete na našem dalším článku blogu zde

TIP: Pravidelná péče o zahradní sprchu udrží vrstvu oxidu chromu neporušenou, a proto si můžete sprchu užívat velmi dlouho. 

Pokyny pro péči 

Běžné znečištění jako je prach a hlína odstraníte teplou vodou a mýdlem. Je důležité čistit pravidelně a proces pokaždé zakončit důkladným opláchnutím a jemným utřením do sucha, ale důležité je nečekat a vyčistit ihned - čím déle byste čekali, tím více nečistoty zoxidují a půjdou hůře odstranit.

Otisky prstů odstraníte běžným čističem na sklo.

Mastnota - oleje obsahují železité a solné částice, takže je odstraňte co nejdříve, postačí také vodou a mýdlem, pomoci si můžete také metyl/etylalkoholem.

Pozor! Pokud je na čistícím prostředku napsáno „vhodné pro nerezovou ocel”, nemusí to nutně být vhodné pro vaši konkrétní třídu nerezové oceli. Přehlíženým problémem jsou také výpary z kyselin používaných na čištění nedalekého zdiva nebo dlaždic – i ty mohou udělat s pasivní vrstvou oceli velmi krátký proces.

Obecně doporučujeme sprchu často otírat (alespoň jednou za měsíc, 1x týdně, pokud vzduch obsahuje slanou vodu) měkkým hadříkem a čistou vodou, abyste odstranili případné skvrny od vodního kamene nebo usazeniny. K tomuto účelu nikdy nepoužívejte ocelovou vlnu ani čisticí prostředky obsahující chlór.                 

Pokud již na své sprše evidujete známky oxidace

Zákazníci čas od času hlásí rezavění nebo změnu barvy venkovních sprch. Toto zabarvení může být způsobeno různými faktory, ale není nebezpečné a lze je odstranit. Většinou se jedná o částice rzi, které se nacházejí ve vzduchu. Ty dopadají  na zahradní sprchu a usazují se na ní (na zmiňované pasivní vrstvě). Protože tato rez nepochází ze zahradní sprchy, ale tvoří další vrstvu na materiálu, lze ji snadno odstranit. Často je možné ji odstranit jen pomocí hadříku s trochou vody a čisticího prostředku nebo prostředku na nerezovou ocel. 

1. Nejprve odstraňte hadříkem veškeré nečistoty.
2. Poté ošetřovaný povrch důkladně očistěte přípravkem na nerez (např. PEEK POLISH) a vlhkým hadříkem.
3. Drhněte intenzivně, dokud je přípravek ještě vlhký. Aby nedošlo k poškození, nanášejte čisticí prostředek ve stejném směru, jako je struktura nerezové oceli.
4. Otřete sprchu suchým hadříkem. 


rez povrch

Co může být spouštěčem oxidace na mé venkovní sprše? 

1. nedostatek kyslíku (například ukládáním koncentrované soli z mořské vody)
2. prostředí bazénu - koncentrace chlóru a chloridu
3. specifické rostliny v blízkosti sprchy (spíše v přímořských oblastech)
4. použití čisticích prostředků s obsahem chlóru v blízkosti sprchy

Koroze ve šroubových spojích

Již při instalaci vaší venkovní sprchy věnujte zvýšenou pozornost především instalačnímu materiálu (šrouby a kotvení, včetně podložek). Je důležité použít nerezové šrouby, včetně podložek, aby nedocházelo ke korozi jak šroubení, tak i nerezové plochy na sprše v místě spojů. Použijte kvalitní nerezové spojovací materiály, např. od společnosti Hilti.

    Rezspoje

Zugehörige Produkte

Nejprodávanější
Nejprodávanější
Nejprodávanější
Nejprodávanější
Nejprodávanější
- 2 932 Kč
Zahradní­ sprcha Incendio

25 118 Kč 28 050 Kč* (Ušetřeno 10.45 %)