Specialisté na venkovní sprchy
Doprava zdarma
Garance nejlepší ceny
Zákaznický servis 775 010 189

Materiálový rádce: nerezové zahradní sprchy

Materiálový rádce: nerezové zahradní sprchyNerezová ocel je dokonalým materiálem pro sprchy, které jsou po celý rok umístěny na zahradě nebo u venkovního bazénu. Nerezová ocel nekoroduje a díky tomu vydrží roky venku neporušená. Kvalitní nerezová ocel však má svou cenu. Aby se nerezová ocel stala nerezavějící, musí slitina obsahovat nejméně 13% chromu. Kromě rzi však na ocel působí i další vnější vlivy, jako jsou kyseliny, chlor a soli. Lepší odolnosti proti všem těmto vlivům je dosaženo přidáním drahého niklu.

Na trhu je také nabídka plastových sprch, které jsou levnější. Plast obsahuje změkčovadla, která se ovšem časem rozptýlí, pokud jsou vystavena vlivům venkovního počasí a především slunce. Plast poté křehne, ztrácí barvu a je nevzhledný.  Z tohoto důvodu nenabízíme plastové sprchy.

Existují také hliníkové venkovní sprchy. Hliník je výborný materiál do zahrady. Jeho nevýhodou ale je, že se ohýbá snadněji a není tak chemicky odolný jako nerezová ocel. Výroba tenkých linií sprchy tedy není možná.  Hliník se tak většinou používá jen pro zásobníky solárních sprch.

Nejlepší zahradní sprchy jsou vyrobeny z nerezové oceli. Tělo sprchy je vyrobeno z nerezové oceli. Sprchová hlavice nebo baterie však bývá vyrobena z plastu, mosazi nebo hliníku, který je poté potažen vrstvou chromu. Tento chromovaný povlak může být poškozen dlouhodobým působením kyselého prostředí nebo teplot. Proto pokud to váš rozpočet dovolí, vyberte si výrobky zcela vyrobené z nerezové oceli.

Nerezová ocel není jen ocel

V našem sortimentu naleznete sprchy ze dvou typů nerezové oceli. 

1.  AISI 304 1.4301 případně se používá starší název „nerezová ocel V2A“. Tato ocel většinou obsahuje X5CrNi18-10, tj. 18 % chromu, 10 % niklu a 72 % oceli. Tato ocel velmi dobře odolává teplotním výkyvům, dokonce i nejnižším zimním a nejvyšším letním teplotám. Je velmi odolná vůči kyselému prostředí a snadno se zpracovává. Povrch nerezové oceli lze jednoduše upravovat kartáčováním, satinováním nebo leštěním do vysokého lesku.

Tato nerezová ocel je standardním materiálem pro venkovní sprchy od společností Ideal Eichenwald a některých sprch JEE-O. Nerezová ocel nekoroduje, ale např. velmi vysoký obsah chloru (150 mg / l a hodnota pH 7,0-8,2) v bazénu, velmi slaná mořská voda nebo voda z termálních pramenů může standardní nerezovou ocel V2A poškodit.

Sprchy z nerez oceli V2A jsou zcela dostačující pro „domácí použití“.

2. V našem sortimentu máme ale většinu sprch vyrobených z 1.4401 (AISI 316) resp. dle staršího označení  „V4A nerezová ocel“. To odpovídá X5CrNiMo17-12-2. Tento typ oceli je tvrdší, tvarově stabilnější a je nejlépe odolný proti korozi. Cena je zhruba o 30% vyšší nez V2A. Pro použití na pláži nebo na jachtě jednoznačně doporučujeme sprchy z nerezové oceli V4A.

Tento typ oceli obvykle používají italské značky AMA Luxury Shower, Fontealta nebo Bossini.

Upozornění: Sprchy s leštěným povrchem jsou obecně o něco odolnější vůči korozi než sprchy s matným kartáčovaným / broušeným povrchem. Leštění uzavírá povrch a nabízí tak méně kontaktních ploch pro ionty chloru.nerezova sprcha 

Kolik stojí zahradní sprcha z nerezové oceli?

Cena vysoce kvalitní venkovní sprchy z nerezové oceli V2A je minimálně kolem 900 EUR (24 000 Kč).

V nerezu 4VA pak zahradní sprcha dosáhne minimální ceny okolo 1 300 EUR (35 000 Kč).

Levnější výrobky obvykle nemají mísící baterii z nerezové oceli, často mají méně kvalitní kartuši a chromovanou sprchovou hlavici.

U levných nerezových sprch (většinou z Dálného východu) zkontrolujte, zda nejsou vyrobeny z nerezové oceli třídy AISI 201 / 1.4372. U této oceli je obsah niklu snížen na 3,5-5,5 % a místo toho je použit levnější mangan, který je méně odolný proti korozi. Tento materiál netoleruje kyselou ani zásaditou vodu, vápenaté usazeniny, soli ani ionty chloru, které rychle materiál napadají. Usazeniny vodního kamene musí být vždy rychle odstraněny a to velmi šetrným způsobem, aby nedošlo k poškození materiálu, který je poměrně tenký oproti odolnějším nerezovým ocelím.

Sprchy z oceli AISI 201 nenabízíme. Pro sprchy z nerezové oceli doporučujeme vysoce kvalitní AISI 304 a 3016.

Závěr:

Zahradní sprchy jsou vystaveny silným vlivům okolního prostředí. V každém případě doporučujeme sprchy vyrobené z vysoce kvalitní nerezové oceli pro venkovní použití. Dobré výrobky s dlouhou životností jsou jakosti AISI 304 a 316 (nerezová ocel V2A a V4A).

Dobrá kvalita má svou cenu: kvalitní zahradní sprchy obvykle stojí od 1 000 euro výše. V závislosti na konstrukci, baterii a vybavení.