Specialisté na venkovní sprchy
Doprava zdarma
Garance nejlepší ceny
Zákaznický servis 775 010 189

Jaké jsou rozdíly mezi sprchami solárními, zahradními, bazénovými a saunovými?

Venkovní sprchy mohou být skvělým doplňkem vaší zahrady, bazénu nebo sauny. Je však důležité vzít v úvahu určitá hlediska, abyste si vybrali venkovní sprchu, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám a venkovnímu prostoru. Pojďme se tedy podívat na tyto různé typy venkovních sprch.

SOLÁRNÍ SPRCHY

Solární venkovní sprcha je venkovní sprcha, která k ohřevu vody využívá solární energii a má vlastnosti a funkce, které ji odlišují od ostatních venkovních sprch. Zde jsou některé rozdíly, kterými se solární venkovní sprcha vyznačuje:
  • Zdroj energie: Solární venkovní sprcha využívá k ohřevu vody sluneční energii namísto elektřiny nebo plynu, takže je šetrnější k životnímu prostředí a úspornější. 
  • Ohřívač: K ohřevu vody je instalován solární ohřívací systém, obvykle černý zásobník na vodu, který přeměňuje sluneční energii na teplo k ohřevu vody. 
  • Zásobník na vodu: Venkovní solární sprcha může mít zásobník na vodu, který uchovává teplou vodu, aby bylo možné teplou vodu používat i v době, kdy nesvítí slunce. 
  • Design: Venkovní solární sprchy mají často jednoduchý, čistý design, aby splynuly s okolní přírodou a maximalizovaly dopad slunečního světla. 
  • Funkce: Některé solární venkovní sprchy mohou mít další funkce, například termostatické baterie pro nastavení teploty vody
  • DŮLEŽITÉ : Pro ohřev vody v solární sprše je vhodnější zásobník černé vody, a to z několika důvodů: 
    Absorpce tepla: Černá barva dokáže absorbovat více slunečního světla než jiné barvy, a proto dokáže získat více tepla pro ohřev vody. 
    Vyzařování tepla: Černá barva také vyzařuje více tepla, takže voda zůstává déle teplá, i když nesvítí slunce.
    Tepelná izolace: Černá barva má vyšší tepelně izolační schopnost než jiné barvy, takže tepelné ztráty jsou omezené a teplota vody se udrží déle. 

ZAHRADNÍ SPRCHA

Zahradní sprcha je venkovní sprcha, která esteticky zapadá do zahrady nebo jiného venkovního prostoru. Má vlastnosti a funkce, které ji odlišují od ostatních venkovních sprch. Zde jsou některé rozdíly, které mohou zahradní sprchu charakterizovat: 
Umístění: zahradní sprchu lze instalovat kdekoli na zahradě nebo jinde ve venkovním prostoru. 
Obvykle jsou napojeny na tekoucí vodu, buďto přímo vodní trubkou nebo pomocí zahradní hadice. Mohou být provozovány pomocí vodního čerpadla nebo přímo z vodovodního řadu. 
Rozlišujeme dva způsoby instalace: 
Trvale instalované sprchy mají tu výhodu, že jsou vždy připraveny k použití a lze je přizpůsobit podle vašich představ. Jsou často robustnější a odolnější než přenosné sprchy, ale jejich instalace může být o něco dražší.
Přenosné sprchy jsou naproti tomu navrženy tak, aby je bylo možné snadno přemístit z jednoho místa na druhé. Obvykle jsou napájeny zahradní hadicí a lze je snadno uložit, když se nepoužívají. Přenosné sprchy jsou ideální pro lidi, kteří chtějí používat venkovní sprchu na různých místech zahrady, nebo pro lidi, kteří nemají dostatek prostoru nebo prostředků na instalaci pevné sprchy. Mohou však být méně odolné a méně estetické než trvale instalované sprchy.
Design: zahradní sprchy mají často jednoduchý a elegantní design, který dokonale zapadá do zahrady.
Funkce: Některé zahradní sprchy mohou mít další funkce, jako jsou termostatické kohouty pro nastavení teploty vody, ruční sprchy, masážní trysky, nožní sprchy nebo kohouty pro konve či zahradní hadice.

SPRCHA K BAZÉNU

Bazénová sprcha je venkovní sprcha speciálně navržená pro použití u bazénu. Může být instalována na okraji bazénu nebo v jeho blízkosti, aby se uživatelé mohli před koupáním a po něm opláchnout. Zde jsou uvedeny některé rozdíly, které mohou bazénovou sprchu charakterizovat: 
Umístění: Bazénová sprcha se obvykle instaluje v těsné blízkosti bazénu, obvykle na kraji, aby se uživatelé mohli opláchnout před a po plavání. Často je zde důležitá přídavná sprcha pro nohy nebo ruční sprcha. 
Odolnost proti korozi: Bazénová sprcha by měla být vyrobena z materiálů odolných proti korozi, jako je nerezová ocel AISI316 "tzv. námořní ocel", aby odolala chlóru a slané vodě používané k úpravě vody v bazénu.
Design: Bazénové sprchy mají často moderní, elegantní design.
Funkce: Bazénová sprcha je vhodná pro použití u bazénu, může být vybavena speciálními funkcemi: termostatické ventily pro nastavení teploty vody, ruční sprcha, nožní sprcha, kohoutky s přípojkou pro zahradní hadici např. na čištění bazénové terasy.

SPRCHA K SAUNĚ

Saunová sprcha je venkovní sprcha určená speciálně pro použití před/po saunování. Může být instalována přímo vedle sauny, aby se uživatel mohl po horkém saunování ochladit. Pokud je sprcha umístěna venku, je samozřejmě nezbytná ochrana proti mrazu. Zde jsou uvedeny některé rozdíly, které mohou charakterizovat saunovou sprchu:
Umístění: Saunová sprcha se obvykle instaluje v bezprostřední blízkosti sauny, aby se uživatelé mohli před/po saunování osprchovat/zchladit.
Materiály: Saunové sprchy jsou často vyrobeny z materiálů odolných vůči teplu a vlhkosti, jako je nerezová ocel AISI316, aby odolaly horkému a vlhkému prostředí sauny. 
Vlastnosti: Saunové sprchy by měly mít integrovaný nezámrzný systém. Některé saunové sprchy mohou být vybaveny dalšími funkcemi ruční sprcha nebo sprcha na nohy. Mnohdy stačí sprcha pouze na studenou vodu.

SPRCHA K VÍŘIVCE

Vířivá sprcha je venkovní sprcha, která je speciálně navržena pro použití před nebo po vířivé vaně. 
Umístění: Sprch k vířivce se obvykle instaluje v bezprostřední blízkosti vířivky, aby bylo možné se osprchovat před nebo po jejím použití.
Ochrana proti mrazu: Ochrana proti mrazu je nezbytná, protože vířivka se obvykle používá v zimě.
Funkce: Některé funkce, jako je ruční sprcha nebo kohoutek na napojení na hadici (vhodný i pro napouštění vířivky pomocí adaptéru na hadici), mohou napomoct k příjemnému zážitku z relaxace.

Sprchy z našeho sortimentu jsou z velmi kvalitní nerezové oceli. Liší se doplňkovými funkcemi, napájením vody, zda má nezámrzný systém či nikoliv, typem baterie...výběr je pouze na vašich preferencích.

Přejeme vám příjemné vybírání a pokud budete potřebovat poradit, určitě nám zavolejte 775 010 189 či napište  studio@planbath.com.