Specialisté na venkovní sprchy
Doprava zdarma
Garance nejlepší ceny
Zákaznický servis 775 010 189

Jak zazimovat venkovní sprchu?

1. Demontáž zahradní sprchy a její uložení v místnosti, kde nemrzne.

Většina výrobců doporučuje venkovní sprchy v zimě demontovat a uložit je v mrazuvzdorném prostoru. Zabráníte tak poškození kartuše a příslušenství. Postupujte prosím následujícím způsobem:

Instalujte venkovní sprchu s uzavíracím ventilem, aby bylo možné systém v zimě zcela vypustit. Uzavřete přívod vody v dostatečném předstihu před prvními mrazy. Poté otevřete všechny ventily a příslušenství sprchy tak, aby byla zcela vypuštěna veškerá zbytková voda. Vnitřek sprchy můžete ještě vysušit vzduchovým kompresorem (pokud máte k dispozici). Odšroubujte tělo sprchy z montážního boxu nebo z podlahy. Sprchu vyčistěte čisticím prostředkem na nerezovou ocel a uložte ji v místnosti, ve které nemrzne.

Vezměte prosím na vědomí následující informace: Sprcha by neměla být skladována v blízkosti chlóru, aby nedošlo ke korozi.


2. Ponechání zahradní sprchy venku

Mnoho našich zákazníků by však rádo nechalo sprchu venku i v zimě. Zde je velmi důležité venkovní sprchu na zimu zabezpečit, protože vnitřní systém sprchy z nerezové oceli je náchylný k poškození mrazem, zejména kartuše a přepínací ventily. Je důležité si uvědomit, které části sprchy se mohou působením mrazu poškodit.  V těle sprchy se může i po vypuštění vody hromadit kondenzát. Kondenzovaná voda může během mrazů opět zamrznout a poškodit tak potrubí, těsnění a kartuše. Proto je, v našich zeměpisných šířkách, vhodné některé součásti sprchy (kartuše, ruční sprchu) vyjmout a uložit je v bezmrazé místnosti.

 

DŮLEŽITÉ: Instalujte venkovní sprchu s uzavíracím ventilem, aby bylo možné systém v zimě zcela vypustit. Uzavřete přívod vody včas před prvními mrazy. Poté otevřete všechny ventily a příslušenství sprchy tak, aby se zbytková voda zcela vypustila. Poté odmontujte ruční sprchu (pokud sprcha má). K vysušení hadic nebo nádrže (solární sprcha) použijte ideálně vzduchový kompresor. Ventily zůstanou otevřené (páková baterie, kohoutek…). Sprchu vyčistěte běžnými čisticími prostředky na nerezovou ocel. Pro větší jistotu doporučujeme vyjmout kartuše. Abyste zabránili vniknutí vody otvorů sprchy, zakryjte v případě potřeby sprchový sloup plachtou nebo ochranným krytem.

 

Vyjmutí / výměna kartuše

Výměna kartuše je u většiny modelů podobná. Zde uvádíme příklad pro výměnu ventilu na studenou vodu a kartuše na teplou a studenou vodu. Náhradní kartuše k námi prodávaným sprchám máme v sortimentu zde.

 

UPOZORNĚNÍ!

Na jaře, kdy se sprcha obvykle znovu uvádí do provozu, se mohou ještě vyskytovat ranní mrazíky. Neunáhlete se prosím při zahájení sprchovací sezóny.