Specialisté na venkovní sprchy
Doprava zdarma
Garance nejlepší ceny
Zákaznický servis 775 010 189

Jaký je správný objem zásobníku solárních sprch

Jaký je správný objem zásobníku solárních sprchSolární zásobník je centrální prvek solární sprchy. Ohřívá se v něm voda pomocí slunečního svitu a právě jeho objem bývá pro zákazníka velmi důležitý.

Jaký objem zásobníku je ideální?

Většina zákazníků se domnívá, že čím větší zásobník, tím lépe. Ale tak to úplně není.
Klíčovým kritériem je rychlost ohřevu vodu. Na trhu existuje několik modelů, které mají zásobník s objemem až 65 l vody. Ano, tyto typy pojmou hodně vody, ale trvá daleko delší dobu, než se takové množství vody ohřeje. A když se sprchujete, voda je pak spíše vlažná než příjemně teplá. 
Optimální velikost zásobníku solární sprchy je 25 – 35 l. Menší nádrže jsou nedostatečné pro sprchování více osob a voda vychladne příliš rychle. U větších nádrží trvá ohřev vody poměrně dlouho, a tak se často voda nestihne ohřát.
solární sprcha

Jakou teplotu bude voda mít?

Kvalitní solární sprcha vodu v zásobníku ohřeje na přibližně 65-70˚C. Pokud je jaro nebo podzim, případně je částečně zataženo voda se ohřeje na přibližně 50 - 60˚C.

Nyní si uveďme příklad. Řekněme, že objem zásobníku vaší solární sprchy je 25 l. Horká voda z této nádrže se namixuje se studenou vodou. Dejme tomu, že studená voda má kolem 12˚C a Vy si přejete mít příjemných 35˚C. Můžete přidat 27 litrů studené 12˚C vody do 25 litrů horké 60˚C vody, což vám dá celkem 52 litrů vody o teplotě 35˚C. Průměrná sprchová hlavice vydá 9-12 l vody za minutu, takže je to dostačující objem na teplé sprchování v délce zhruba 4-6 minut.

Pokud máte horkou vodu o teplotě 65-70˚C, délka sprchování se prodlouží o 1-2 minuty. Když je namixovaná voda nižší, okolo 30˚C, doba sprchování se také prodlouží zhruba o 1 minutu. Větší nádrže dobu sprchování prodlužují, ale mějte na paměti, že nadměrné nádrže (více jak 40l) vám vodu neohřejí tak rychle.

Umístění zásobníku solárních sprch

Pro rychlý a optimální ohřev je potřeba, aby zásobník absorboval sluneční svit rychle. Obvykle je nádrž umístěna na zadní straně sprchy. Prodávají se ale i sprchy se zásobníkem na boku. Je to výhoda, pokud potřebujete sprchu umístit na jedno konkrétní místo, ale znamená to, že je sprcha většinu dne ke slunci otočená bokem.
Pokud si to můžete dovolit, zainvestujte do sprchy s nádrží z hliníku či nerezové oceli. Na našem e-shopu nenajdete solární sprchy se zásobníkem z plastu ani PVC. Plastové nádrže jsou mnohem méně odolné a obsahují změkčovače plastů (které dovolí plastům ohebnost) a ty se poté postupem času dostávají i do vody.

Je důležitý tvar zásobníku?

Zásobník tvoří největší část solární sprchy a představuje tak i hlavní designový prvek. Mnohem důležitější než design je ale možnost zásobníku absorbovat rychle velké množství slunečního svitu. Čím větší plocha, tím rychlejší ohřev vody. Principiálně jsou hranaté nádrže lepší než kulaté, protože hranaté tvary mají větší povrch (ve vztahu k obsahu) než kulaté tvary. A přirozeně, tmavé nádrže přitahují sluneční energii mnohem lépe než světlé povrchy a ohřejí se tak mnohem rychleji.

Shrnutí:

Pro běžné použití zahradní sprchy či sprchy k bazénu 4-5 osobami je velikost nádrže 20-35 l optimální. Kvalitní solární sprcha, která má nádrž z hliníku nebo z nerezu vydrží mnoho let. Nádrž by měla být ideálně tmavá / černá a měla by mít hranatý tvar (s velkou plochou), aby rychle absorbovala sluneční světlo.

Zugehörige Produkte

Nejprodávanější
Nejprodávanější
Nejprodávanější
Nejprodávanější
- 2 932 Kč
Zahradní­ sprcha Incendio

25 118 Kč 28 050 Kč* (Ušetřeno 10.45 %)