Specialisté na venkovní sprchy
Doprava zdarma
Garance nejlepší ceny
Zákaznický servis 775 010 189

Zahradní sprcha v zimě - nezámrzný systém

Zahradní sprcha v zimě - nezámrzný systémCo se stane se zahradní sprchou v zimě?

Voda má po zamrznutí roztažnost 8,9%. Zahradní sprcha nezamrzá rovnoměrně, ale nejprve na vnějším povrchu. V místech, kde voda ještě není zamrzlá, stoupá tlak a může tak dojít k ohnutí či prasknutí trubek i z nerezové oceli. 

Kvalitní zahradní sprchy mají mísicí ventil s keramickou kartuší. V těchto kartuších se nacházejí dva ploché keramické disky, které se pohybují a otáčejí proti sobě. Pevná keramická plocha mísicí baterie má tři otvory. Jeden je napojen na přívod teplé vody, druhý na přívod studené vody a třetí vede ven od vodovodní baterie. I malé množství vody (např. kondenzovaná voda) může tento systém poškodit. Keramické plošky mohou prasknout, což se projeví tak, že se budete sprchovat a zjistíte, že voda teče i z baterie. Zde pomůže jedině výměna poškozené kartuše za novou.

Jak zabránit zamrzání venkovní sprchy?

Pro většinu našich sprch existuje možnost nezámrzného systému: u značky JEE-O se jmenuje „365-all weather frost free“, u značky AMA Luxury Shower se systém nazývá Anti Ice System a u Fontealta je to No frost. V zásadě se jedná o elektrické topení. Sprcha je připojena ke standardní síti 230V.
Varování: připojení k elektrické síti provádí pouze certifikovaný řemeslník / elektrikář. Elektrikář provede i vodotěsné připojení. 

Zahradní sprchy s nezámrzným systémem jsou dodávány kompletně smontované.

Jak funguje nezámrzný systém?

Do těla sprchy odshora až dolů je ve výrobě implementován tepelný kabel. Malý termostatický senzor aktivuje topení při poklesu venkovní teploty pod +3 °C a zabraňuje tak zamrznutí zahradní sprchy.

Velmi důležité: ochrana před mrazem není průtokový ohřívač! Nezámrzný systém ohřívá nerezovou sprchu, nikoliv vodu! Sprcha je ochráněna až do teploty -30°C.

 

Jaká je spotřeba elektřiny zahradní sprchy s nezámrzným systémem?

V České republice bylo v roce 2021 celkem 120 mrazových dní. (dní, kdy minimální teplota poklesla pod bod mrazu),  tzn. že vyhřívací kabel „pracuje“ cca 2 800 hodin ročně. Samozřejmě se to ale liší sezónu od sezóny a taky v závislosti na lokalitě, kde je sprcha umístěna. Jiná teplota bude na jižní Moravě a jiná např. v šumavských horách. Sprcha s nezámrzným systémem spotřebuje 10 nebo 22 W za metr (v závislosti na značce sprchy, délka kabelu je 5-7 metrů). Aktuální průměrná cena za 1 kWh se v roce 2022 pohybuje kolem 7 Kč. Průměrně tedy počítejte s 1000 - 2000 Kč ročně.

Proč není nezámrzný systém ve všech venkovních sprchách?

Sprcha musí být dostatečně masivní na to, aby v ní mohl být instalován nezámrzný systém. Nezámrzný systém se nedoporučuje do sprch s děšťovou sprchovou hlavou a také není vhodné v mrazech používat ruční sprchu.  

Pokud máte venkovní sprchu s ochranou proti mrazu, nic nebrání sprchování v teplé vodě i v zimě – například při použití venkovní vířivky nebo sauny je to naprosto ideální zahradní prvek.