Specialisté na venkovní sprchy
Doprava zdarma
Garance nejlepší ceny
Zákaznický servis 775 010 189

Návod jak nainstalovat venkovní sprchu

Návod jak nainstalovat venkovní sprchuMožná jste si zahradní sprchu již zakoupili, možná ji teprve máte v nákupním košíku a možná o ní teprve uvažujete. Pokud máte obavy, že nevíte, jak takovou sprchu správně namontovat, čtěte pozorně, vysvětlíme Vám typy instalace a v závěru se dozvíte naše doporučení.

V úvodu je třeba říct, že některé zahradní sprchy jsou dodávány s tzv. montážním boxem. Tyto montážní boxy se zapustí do země, zabetonují a sprchu pak lze snadno namontovat a na zimní sezónu případně demontovat.

Většina zahradních sprch se však dodává s podlahovou přírubou – tzv. stojan s otvory, který se přišroubuje na rovnou kamennou nebo betonovou podlahu. Otvory jsou obvykle podlouhlé, aby bylo možné sprchou před jejím upevněním mírně pootočit. Uprostřed příruby je otvor pro vodovodní hadice.

Jaký je nejlepší způsob připevnění venkovní sprchy?

S našimi partnery jsme otestovali různé techniky montáže a zde uvádíme ty nejběžnější.

Poznámka: někteří výrobci zahradních sprch, např. JEE-O a Ideal Eichenwald, dodávají se sprchou zároveň i šrouby pro upevnění. Tyto šrouby samozřejmě můžete použít, ale může se stát, že nebudou vhodné. Např. pokud máte jiný podklad, než na který jsou přiložené šrouby vhodné nebo pokud plánujete sprchu často demontovat a znovu montovat. Z tohoto důvodu například společnosti AMA a Fontealta nedodávají šrouby pro upevnění sprchy k podlaze.

Obecné doporučení 

Venkovní sprchy vyžadují velmi stabilní upevnění, které vydrží po mnoho let. Obecně doporučujeme šrouby renomovaných značek. Všechny použité šrouby by měly být vyrobeny z nerezové oceli, které jsou zpravidla označeny "nerezová ocel A4". 

Důležité: pozinkované šrouby po krátké době zreziví. To samozřejmě platí i pro podložky, a proto veškerý spojovací materiál pro nerezové venkovní sprchy musí být vyroben z nerezové oceli, aby se zabránilo korozi v oblasti montáže venkovní sprchy. 

Spodní strana hlavy šroubu by měla být co nejplošší, aby šroub dobře dosedal na přírubu podlahy. V závislosti na použité sprše se doporučuje šestihranná hlava nebo zaoblená hlava.

rez   Typ šroubu

1. Klasické šroubování za pomocí hmoždinky

Postavte přírubu na kýžené místo, označte si podle děr v přírubě 3 otvory pro vrtání. Poté otvory vyvrtejte, vložte hmoždinky a přišroubujte sprchu.

     Oznaceni děr  Pouzdro  Pripevneni sroubu  Prisroubovani sroubu

Tato metoda není moc vhodná v případě, že se chystáte sprchu pravidelně na zimní sezónu demontovat. Při opakovaném šroubování dochází ke zhoršení spojení, opotřebení nylonové nebo plastové hmoždinky a sprcha se může časem začít viklat.

2. Šroubování přímo do podlahy

Existují speciální šrouby do betonu z nerezové oceli, které lze zašroubovat přímo do betonu bez použití hmoždinek. Zde se osvědčil šroub do betonu UltraCut FBS II US R od společnosti Fischer nebo Mulit-Monti-plus SS A4 od společnosti Heco, případně W-BS A4 typ S od společnosti Würth či HUS HR 8x65 od společnosti Hilti.

Hilti šrouby

Nezapomeňte, že je třeba rozlišovat šrouby podle typu podlahy (beton, popraskaný beton, kamenná deska atd.).

Testy s těmito šrouby ukázaly velmi dobré výsledky.

Nevýhoda tohoto šroubového spojení: Pro trvalou fixaci je toto šroubové spojení velmi dobré a jednoduché. Po opakované montáži/demontáži se však otvory opotřebují ... tj. po 5-7 sezónách může být nutné vyvrtat nové otvory. Také tyto šrouby vyžadují velmi dobré nářadí - šroub se zařezává přímo do betonu, což vyžaduje velkou sílu, nebo šroubovák s velmi vysokým krouticím momentem, např. tangenciální rázový šroubovák.

3. Podlahová kotva - montovaná závitová tyč s maticí

Jedná se o profesionální montážní systém, který funguje velmi dobře. Je mimořádně odolný a sprcha se velmi snadno může demontovat. Existují různé technologie pro upevnění závitové tyče: např. pomocí injektážní malty nebo kovové kotvy pro velké zatížení. Po demontáži sprchy vyčnívá závitová tyč ze základu. 

Potíž s touto technologií upevnění spočívá v tom, že závitová tyč je upevněna přesně ve správné hloubce. Po instalaci již nelze výšku závitové tyče nastavit.  Pokud je závit příliš vysoký, vyčnívá nad matici a kryt příruby již nelze nasadit. Pokud je příliš nízká, matice nebude správně držet. 

Hloubka upevneni  šrouby

4. Montáž pomocí podlahové kotvy s vnitřním závitem

To je zkrátka nejlepší způsob, jak ukotvit nerezovou sprchu k podlaze.
Vyvrtejte do betonu/kamene otvor. Poté vysajte nebo vyfoukejte vyvrtaný otvor od nečistot a vložte jedno balení s injekční maltou do každého vyvrtaného otvoru. Poté vložte závitovou tyč tak, aby byla v jedné rovině s povrchem. Závitová tyč má vnitřní závit. Do tohoto závitu se zašroubuje vlastní šroub, který upevňuje zahradní sprchu.
Poté sprchu pomocí šroubů z nerezové oceli upevněte v zápustné závitové tyči.

vrtak  Chemicka kotva  Chemicka kotva 2  Vrtak

Dira  Instalace sprchy  připevnění  Spravne pripevneny sroub

Při demontáži sprchy před zimou lze otvor se závitem dobře utěsnit dodanou zátkou nebo šroubem.
Na tomto videu je vysvětleno, jak systém funguje. Kotevní tyč s vnitřním závitem je však v našem případě zapuštěna zcela do podlahy. 

Výhody této metody:
- jednoduchá a rychlá montáž
- extrémní stabilita i po mnoha letech
- sprchu lze libovolně často montovat a demontovat
- není nutno kupovat velké náplně s injekční maltou, která vám po montáži bude doma vysychat ani žádné speciální nářadí
- po odmontování sprchy jsou šrouby v jedné rovině s podlahou, předejdete případnému zakopávání, eliminujete tak nevzhlednost šroubů v prostoru
- případnou nerovnost podlahy vyrovnáte podložkami

Další velkou výhodou je, že šrouby vedoucí do vnitřního závitu jsou mimořádně dlouhé a mohou tak vyrovnávat i výškové rozdíly v podlahové krytině, sprchu tak lze ukotvit do podlahy i např. přes dřevěnou terasu (pozn. dřevěná prkna musí být samozřejmě odolná a měla by ležet těsně nad sprchovým podkladem, aby se nekývala. Pokud je mezi terasou a podlahou velká mezera, bude třeba terasu kolem sprchy vyříznout a sprchu umístit přímo do podkladu).

Náklady na instalační materiály pro venkovní sprchy

Největší část nákladů na instalaci zahradních sprch tvoří přivedení vodovodního potrubí do místa, kde má být sprcha připojena (zejména pokud si na instalaci najmete externí firmu). Na druhou stranu náklady na materiál nutný k samotné montáži sprchy jsou velmi přijatelné.
Kvalitní šroub od značkových výrobců z nerezové oceli A4 stojí mezi 50-120 Kč/kus, s hmoždinkami apod. se dostanete na zhruba 1 200 Kč za instalační materiál na sprchu.
Kvalitnější instalace se závitovou tyčí a injektážní maltou vyjde asi na 700 - 1200 Kč na sprchu.
V obchodě může být obtížné sehnat jednotlivé komponenty ve správném množství, se správnými průměry, se správnou hlavou šroubu a navíc z nerezové oceli A4 atd. Navíc se tyto materiály často neprodávají po jednotlivých kusech nebo ve velmi malých baleních. Jste nuceni koupit větší balení, které se prodraží a je to také zbytečné plýtvání.

Jako specialisté v oblasti venkovního sprchování jsme sestavili profesionální sadu na montáž sprchy pro naše zákazníky, a to od lichtenštejnské společnosti Hilti. Tato kompletní sada obsahuje závitové tyče Hilti HIS-RN M8x90 A4, injekční maltu HVU2 M12/110, podložky a šrouby, je k dostání na našem e-shopu za cenu 990 Kč

Jedná se o kompletní sadu pro instalaci pomocí podlahových kotev s vnitřním závitem a naleznete v ní vše potřebné pro upevnění vaší zahradní sprchy do země.

Zugehörige Produkte

Nejprodávanější
Nejprodávanější
Nejprodávanější
Nejprodávanější
- 2 932 Kč
Zahradní­ sprcha Incendio

25 118 Kč 28 050 Kč* (Ušetřeno 10.45 %)