Specialisté na venkovní sprchy
Doprava zdarma
Garance nejlepší ceny
Zákaznický servis 775 010 189

Nákupní rádce: Jakou venkovní sprchu si koupit?

Nákupní rádce: Jakou venkovní sprchu si koupit?Na trhu existuje spousta různých modelů zahradních sprch, a tak výběr té správné sprchy není snadný. Předtím, než se rozhodnete pro koupi zahradní sprchy, byste si měli zodpovědět 4 otázky:
  1. Pro jaký účel kupuji sprchu?
  2. Ve kterém ročním období si přeji venkovní sprchu využívat?
  3. Jaký mám přívod vody?
  4. Jaký mám rozpočet na nákup a instalaci venkovni sprchy?

1. Pro jaký účel kupuji venkovní sprchu?

K bazénu nebo venkovní vířivce je pořízení sprchy nezbytné z hygienických důvodů. Přípojná ruční sprcha může být praktická v případě, že si chcete v rychlosti opláchnout třeba jen nohy – zvláště pokud je sprcha umístěna na trávníku. Trávu, hlínu a kamínky tak můžete rychle smýt.

Pokud zvolíte venkovní sprchu s trvalou instalací, je ruční sprcha méně důležitá. Je nezbytné správně připravit podklad sprchy např. z kamínků, dlažby či dřevěných terasových prken.

Pro rychlou sprchu např. pro osvěžení nebo po sportu jsou vhodné venkovní sprchy bez ruční sprchy s přívodem na studenou vodu.


2. V jakém ročním období budu venkovní sprchu používat?

Pokud chcete používat sprchu i v zimních měsících, není jiné cesty, než si pořídit venkovní sprchu s integrovaným nezámrzným systémem. Můžete se tak osprchovat např. v průběhu saunování nebo při použití venkovní vířivky za chladných podzimních večerů.
Sprchy bez nezámrzného systému musejí být na zimu demontovány. Znamená to vypuštění vody, odmontování a uskladnění sprchy na chráněném místě. 
Pokud uvažujete nad solární sprchou, myslete na to, že na jaře/podzim a ve večerních hodinách je sluneční energie již výrazně nižší.


3. Jaký přívod vody mám na zahradě?

V každém případě potřebujete přívod čerstvé vody s tlakem 2-3 bary. Pokud máte instalovány trubky pro teplou a studenou vodu, můžete použít téměř jakoukoliv sprchu.

Pokud máte přivedenou jen trubku na studenou vodu, můžete instalovat jsprchu na studenou vodu nebo solární sprchu. Další možností je, přivádět do sprchy již předem smíchanou vodu. Tato varianta má ale smysl jen v případě, pokud vzdálenost od domu / napojení na přívod vody není příliš daleko. Jinak spotřebujete příliš mnoho teplé vody, ještě než se dostane ke sprše.

Nejlevnější a nejjednodušší možností je připojit zahradní sprchu k zahradní hadici. Při dostatečné délce hadice se voda v ní v létě ohřívá.

4.  Jaký mám rozpočet pro svoji zahradní sprchu?

V případě pevně instalovaných sprch musíte připočítat k ceně zahradni sprchy ještě cenu za instalační práce. Ta může být někdy značná, např. při položení vodovodních trubek do nezámrzné hloubky v zemi, což je zhruba v 80 cm. Nejlepší je trubky izolovat. Dále je třeba vytvořit odtokový systém a připravit pevnou plochu pod zahradní sprchu (beton, kámen, dřevěná prkna atd.). Tento způsob venkovní instalace je nejkvalitnější a má také nejdelší životnost. Náklady na přípravu podkladu sprchy a vyřešení přívodu vody tak může být v některých případech vyšší, než samotná cena sprchy. Cenově výhodnější jsou sprchy s integrovaným sprchovým roštem. A ještě výhodnější jsou jednoduché sprchy na studenou vodu s hrotem k zapíchnutí do země, ale ty už nemají tak dlouhou životnost.

Pokud si ujasníte odpovědi na tyto otázky, zbývá jen vybrat ten správný design své nové venkovní sprchy. A  to už je jen otázka vkusu každého z nás.